BLOG

Domácí jahodová marmeláda

Budete potřebovat: 3 kg jahod 1 kg třtinového cukru šťáva ze 2 citrónů 3 kávové lžičky agaru Omyté jahody dejte do velkého kastrolu spolu s cukrem. Pokud chcete, můžete jahody nakrájet nebo později rozmixovat do vámi požadované konzistence. Přidejte citrónovou šťávu, která slouží jako přírodní konzervant a zachovává barvu jahod. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte za stálého míchání 20 až 30 minut, aby došlo k vypaření přebytečné vody. Během vaření sbírejte pěnu na povrchu marmelády (určitě nevyhazujte, pěna je pak výborná třeba se šlěhačkou). Pokud nechcete v marmeládě kousky jahod, je čas na rozmixování. Přidejte agar a vařte ještě cca 3 minuty. Marmeláda se na první pohled zdá řídká, ale po úplném vychladnutí zhoustne. Konzistenci můžete vyzkoušet na vychlazeném talířku, na který dáte trošku marmelády, dáte do lednice a po chvilce zkontrolujete, jestli vám daná konzistence vyhovuje. Pokud je marmeláda stále řídká, přidejte ještě trochu agaru a krátce povařte. Jestli js...

Domácí přírodní balzám na rty

Vlastní výtvory jsem se rozhodla dělat potom, co jsem se začala zabývat Zero Waste. A to hlavně proto, abych si nemusela kupovat věci v obalech, aby to, co si dávám na tělo nebo jím, bylo přírodní a věděla jsem, co v tom je. Vše jsou to věci, které vyrábím pro sebe a fungují na mně. To ale neznamená, že stoprocentně budou vyhovovat všem ostatním. To je pro mě to krásné, že si každý může vytvořit to co se mu líbí, změnit vůni, změnit konzistenci, prostě si to přizpůsobit sobě.    Budete potřebovat: kokosový olej jojobový vosk (nebo kterýkoli jiný, např. včelí) bambucké máslo (nebo např. kokosové máslo) vitamin E esenciální olej (já jsem žádný nepoužila, jelikož mám balzám raději bez vůně) nějaké prázdné nádobky   Do misky smícháme kokosový olej, bambucké máslo a jojobový vosk. Na tři menší kalíšky bylo potřeba: 1,5 lžíce jojobového vosku 1 lžíce kokosového oleje 1 lžíce bambuckého másla Misku vložíme do horké vodní lázně, dokud se směs nerozpustí. Pořádně promí...

Domácí bezinková šťáva

Budete potřebovat: 2 litry vody 20 bezových květů 2 citrony 1-2 lžíce kyseliny citronové 1,5 kg cukru (třtinový nebo krystal) Převařte 2 litry vody a dejte na stranu vychladnout. Očistěte a omyjte 20 bezových květů a omyté citrony nakrájejte na kolečka. Smíchejte vodu, bezové květy a citrony ve větší míse, přikryjte a nechte 24 hodin louhovat v chladu. Poté směs přeceďte přes plátýnko. Přidejte kyselinu citronovou a cukr a míchejte dokud se cukr nerozpustí. Naplňte do lahví. Jelikož šťáva se nevaří, jsou v ní uchované cenné látky. Zároveň je nutné, abyste šťávu uchovávali v ledničce. Pokud chcete, aby šťáva vydržela déle, můžete přeceděnou směs povařit společně s cukrem a kyselinou citronovou. Šťáva si tak ale neuchová svoje prospěšné látky....

Fashion Revolution

  V týdnu od 24.4. do 30.4. se celosvětově konal Fashion Revolution Week. Já jsem si tuhle událost nenechala ujít a účastnila se hned dvou akcí. První byla na Vysoké škole ekonomické a tématem bylo fungování módního průmyslu a druhou akcí byl Slow Fashion Meetup pořádaný Převlíkárnou. V článku se dozvíte více o Fashion Revolution a slow fashion a také to, co jsme se dozvěděli od Veroniky Hubkové, koordinátorky Fashion revolution pro ČR.  Nejdřív bych chtěla představit globální hnutí Fashion Revolution, které vzniklo jako odpověď na zřícenou oděvní továrnu Rhana Plaza. K tomuto neštěstí došlo 24. dubna 2013 a toho dne přišlo o život 1130 lidí a dalších 2500 bylo zraněno. Díky tomu se otevřelo nové téma sweatshopů, které do té doby nikdo neřešil. V této továrně totiž bylo šito zboží pro tři desítky známých oděvních značek a navíc tyto prostory vůbec nebyly vhodné pro tuto činnost. Rana Plaza byla navrhnuta jako administrativní budova a k tomuto účelu byla z části využívána. Kamenem ú...

4 položek celkem